8 najuzbudljivijih funkcija u Joomla 4 CMS sistemu


Joomla 4 korisnički interfejs
Hvala :)

Joomla korisnici radujte se! Joomla 4 alpha verzija je puštena u promet i verujte nam na reč izgleda fenomenalno, nadograđena i unapređena sa novim funkcijama ostaviće vas bez daha. Wordpress nam nekako izgleda mlako u poređenju sa Joomla verzijom 4.

Joomla 4 je u potpunosti nova vezija i dolazi sa dosta nadogradnji kako u kvalitetu koda tako i u iskustvu korisnika prilikom korišćenja.

U daljem tekstu ćemo izdvojiti 8 najbitnijih i najuzbudljivijih odlika koje će nam Joomla 4 doneti.

 

 

1. Bootstrap 4 integracija sa Joomla 4

Svi mi znamo da je Bootstrap najpopularniji framework za izradu internet sajtova i napokon Joomla 4 dolazi sa integrisanom bootstrap verzijom 4 i u budućim verzijama će biti redovno ažurirana. Ovo će omogućiti izradu daleko kvalitetnijih internet sajtova koji su zasnovani na Joomla cms sistemu.

 

Bootstrap 4 dolazi integrisan u Joomla 4

 

2. Administratorski korisnički interfejs je poboljšan

Joomla 4 administracioni panel dolazi sa dosta poboljšanja i možemo vam reći da je zaista funkcionalan i raspored je odličan i lak za navigaciju. Sama navaigacija je sada vertikalna i kada korisnik klikne na željeni meni glavni meni će se skupiti i omogućiti više prostora za podmenije.

 

Joomla 4 administracioni meni dolazi sa poboljšanjima

 

Takođe pregled na mobilnom telefonu je poboljšan i ako ste probali nekada probali da pristupite recimo Joomla 3 admin panelu sa telefona onda znate da je ponekad izazov uraditi nešto.

Pregledan raspored Joomla 4 administracije na telefonima

 

3. Poboljšanja u samom kodu

MWC poboljšanja

Joomla 4 će ograničavati dužnosti komponenti. Ovo znači da će se od komponente tražiti da samo implementira svoje funkcionalnosti. Sve ostalo će biti povučeno iz sistema. Ovim će same komponente postati lakše i preglednije za kodiranje.

Ortogonalna struktura komponenti

 

Postojaće 2 vrste komponenti koje će pratiti ortogonalni pristup:

- Vertikalni: Weblinkovi, Kontakti, Korisnici, Sadržaj ...

-Horizontalni: Prevodi, tagovi, komentarisanje...

 

UI komponente će koristiti moderne tehnologije

Postojaće kolekcija komponenti razvijene sa novim W3C standardom: Custom Elements. Svaka komponenta će koristiti prostu i optimizovanu java skriptu za performase sa dobor optimizovanim HTML obeležavanjem (markup).

 

4. Novi šablon za korisnike i administratore

Joomla 4 je predstavila jedan novi šablon za korisnike pod nazivom cassiopeia i novi šablon za administratore atum.

 

 

 

5. Novi Media Menadžer ( Media Manager )

Novi media manager će korisnicima omogućiti lakšu kontrolu nad multimedijalnim datotekama na sajtu.  I ovo je zaista korisno poboljšanje.

 

Novi Media Manager u Joomla 4

 

6. Pojednostavljena procedura instalacije

Joomla 4 instalacija je lakša nego ikad. Mada ni trenutni sistem za instalaciju nije bio komplikovan za korišćenje ali sa novim sistemom izgleda elegantno. Instalacija demo sadržaja i višejezička instalacija se nalaze u "Customize installation koraku". Pogledajte galeriju na početku teksta za puni proces instalacije.

 

7. Brže učitavanje strana

Joomla 4 je fokusirana na poboljšanju u kvalitetu kodiranja koristeći moderne tehnologije, uklanjanju prethodno ukunutih delova u kodu, novi sistem dodataka a da ne pominjemo Vanila JS .

 

8. Opcije za poboljšanje SEO

SEO je uvek jedan od najbitnijih delova prilikom izrade internet sajtova i prethodne verzije su imale dosta funkcija koje su olakšavale optimizaciju poput shema markup integracije na većini tipova strana. U joomla 4  sve indicije pokazuju da je SEO na vrhu liste za uraditi i nadamo se da će SEO opcije biti spremne za izlazak finalne verzije Joomla 4.