AMD Ryzen procesori


AMD Ryzen procesori Image by: Ars Technica
Hvala :)

Kada je neko prošle godine izgovorio reč "Procesor" mi smo pomislili na Intel ali od početka ove godine više nije tako.

Izlaskom AMD -ove serije Ryzen procesora sve se promenilo! AMD je napokon izbacio zaista dobru seriju procesora na tržište i pomutio konce Intel -u  i po pitanju snage i po pitanju cene samih procesorskih jedinica. Što se da videti po užurbanosti Intel -a da ponudi procesore sa kojima će parirati ovoj seriji procesora ali o Intelovim procesorima ćemo pisati malo kasnije. Hajde da opišemo šta je to AMD uradio što će nama kao krajnjim korisnicima doneti mnogo uživanja prilikom korišćenja ovih procesora.

AMD Ryzen procesori su zasnovani na Zen mikroarhitekturi i prema navodima AMD -a ova tehnologija omogućava bolju iskorišćenost procesorskih jezgara. Zen zasnovani procesori su izrađeni na 14 nanometarskoj FinFet tehnologiji, poseduju mašinsko učenje i još mnogo toga.

 Iako je AMD "potvrdio" sposobnost za kompjutere sa razen procesorima da budu pokrenuti na Windows 7 i Windows 10 operativnim sistemima, Microsoft zvanično podržava ove procesore samo na Windows 10 operativnim sistemima. Windows ažuriranje blokira nadogradnje na sistemima ispod Windows 10 operativnim sistemom ali se ovo da zaobići. I odluka Microsofta na ovo je u neku ruku očekivana jer se svim silama trude da Windows 10 postane primat. 

Prvi modeli Ryzen 7 procesora i to 1700, 1700X i 1800X procesora su postali dostupni na tržištu početkom marta i odlično su prihvaćeni. Procesor se pokazao fenomenalno bez neke posebne optimizacije za razliku od nekadašnje Buldozer generacije Amd -ovih procesora koji su zahtevali kod koji je optimizovan za njih. Procesori ove serije rade sa manje utrošene električne energije, manje se greju i najviše od svega cena im je niža u odnosu na Intelove proizvode iz iste klase. 

Takođe bilo je i žalbi da se Ryzen procesori ne ponašaju dobro na starijim igricama ili na nekoliko novih igrica na rezolucijama 720p ili 1080. AMD je ovo potvrdio i krenuo sa radom na softverskim popravkama i naravno isporučio zakrpe. Takođe snaga ovih procesora je bila značajno umanjena sa AM4 matičnim pločama i njihovim BIOS programima koji jednostavno nisu koristili pune potencijale ovih procesora i drastično smanjivali njihov radni takt i iskorišćenost jezgara. Zato obratite pažnju na izbor matične ploče ukoliko se odlučite za ovaj tip procesora.

Ovaj procesor zaslužuje svaku pohvalu i predstavlja napredak i značajnu promenu u snagama na polju proizvodnje procesorskih jedinica. Nadamo se da će AMD nastaviti ovim tempom i da ćemo svake godine imati šta da hvalimo iz njihove kuhinje. I naravno da ne čekamo 5 godina na izlazak nečeg novog. Plus što sada možemo očekivati da će njihova konkurencija Intel još više poboljšati svoje proizvode i nadamo se spustiti malo cene ali ovo se neće desiti u skorije vreme.