Google Structured Data Markup za Joomla CMS


Google Structured Data Markup SEO optimizacija za Joomla cms
Hvala :)

Kada je SEO optimizacija u pitanju za Joomla CMS sistem postoji mnogo komponenti i dodataka koje možemo iskoristiti za SEO optimizaciju naše internet prezentacije.

Ovom prilikom predstavljamo Google Structured Data Pro koja vam može olakšati  i automatizovati dodavanje i uređivanje Google Structured Data Markup dela na vašoj internet prezentaciji. Ova komponenta dodaje struktuirane podatke u vaš sajt, članke, recenzije itd. i ono što je interesantno kompatibilna je sa najpopularnijim komponentama za Joomla cms sistem poput K2, EasyBlog, SP Pagebuilder, VirtueMart, HikaShop, RSblog, JoomShoping, J2Store i K2Store ekstenzije. Pored toga sam developer je uvek otvoren za predloge i ako neka ekstenzija nije dostupna ukoliko postoji mogućnost za dodavanje u samu komponentu developer će je dodati. Podrška je fenomenalna i odgovori su brzi.

Sama ekstenzija čini rezultate u pretrazi na Google-u atraktivnim kako i za same korisnike takođe govori Google-u šta se nalazi na samoj strani.

Ali hajde da opišemo samu komponentu i njene mogućnosti.

Pošto smo instalirali komponentu i pristupili njenom interfejsu u administratorskom delu Joomla cms sistema primećujemo da je interfejs pregledan i lak za korišćenje (slika 1). Pored same analitike na kontrolnoj tabli možete sprovesti i testiranje kako se vaš sajt ponaša direktno iz joomla administratorskog dela bez potrebe da posećujemo stranu za testiranje struktuiranih podataka na Google -u.

 

U stavci Items ( slika 2 ) imamo pregled svih stavki kojima smo dodelili struktuirane podatke putem ove ekstenzije i po potrebi ih možemo promeniti direktno iz ovog menija.

Stavka Configuration ( slika 3 ) sadrži sva potrebna podešavanja koja su vezana za ovu komponentu i podešavanja strukturnih podataka na vašem sajtu (slika 3). U stavci Global Structured Data možete podesiti globalna podešavanja za vaš sajt poput Imena sajta, alternativnog imena sajta, uneti linkove ka društvenim mrežama, opisati vašu delatnost, uneti radno vreme i još mnogo toga što će se kasnije manifestovati kroz samu pretragu i omogućiti Google bot-u da poveže sve vaše podatke u jednu celinu i da ih prikaže na vzuelno primamljiv način.

U sekciji Content Types ( slika 4 ) imate opisane tipove sadržaja koji podležu dodavanju strukturnih podataka ( rich snippets ) i predstavlja odličnu dokumentaciju ukoliko vam je potrebna pomoć oko razumevanja ove ekstenzije.

U sekciji Integrations ( slika 5 ) možete podesiti ponaosob svaku komponentu koja je kompatibilna sa Google Structured Data Pro ekstenzijom i ova podešavanja su izuzetno laka i neće vam predstavljati problem. Ono što nas je posebno impresioniralo je to da ova komponenta ima mogućnosti da ukloni sve ostale markup podatke koji već postoje i na taj način spreči pojavu bilo kakvih problema kako sa Google -om tako i unutar Joomla cms-a. Ta činjenica nam govori da je developer zaista posvetio pažnju kompatibilnosti. Kada smo testirali ovu komponentu bez ikakvih prethodnih podešavanja i prilagođavanjima našoj test internet prezentaciji nije bilo nikakvog problema kako na test sajtu tako i na Google Markup test alatu.

U sekciji Advanced možete podesiti napredna podešavanja ove ekstenzije ( slika 5 ) ukoliko vam je to potrebno.

Sledeća stavka u meniju je Documentation i ona će vas odvesti direktno na stranu ekstenzije i njene dokumentacije.

Ali da vas nebismo zbunjivali šta ova ekstenzija radi u praksi i šta se može postići sa njom pogledajte slike 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Ova komponenta je dostupna u 2 varijante besplatnoj i plaćenoj i razlika je u mogućnostima koje poseduje. Komponenta je odlična i kod bezprekoran. Ukoliko posedujete internet sajt koji radi pod Joomla cms sistemom ovo je komponenta koju morate imati.

I plus ako posetite Joomla sajt sa ekstenzijama videćete da korisnici prosto obožavaju ovu komponentu.