Idealna lista programa za računar


Najbolja lista programa za windows računar
Hvala :)

Svi mi volimo da se igramo sa našim računarima i ovo se takođe odnosi i na programe koje instaliramo u računar. Ovog puta predstavljamo idealnu listu programa za vaš računar koji će napraviti pun krug sa potrebama jednog prosečnog korisnika.

U našem radu smo shvatili da nije poenta imati 100 programa koji rade 100 stvari već 10 programa koji rade po 10 stvari za vas i na taj način smanjujemo opterećenost računara, postižemo veći stepen automatizacije i na kraju ako ništa drugo manje ćemo se šetati po računaru da bismo obavili radnje koje želimo.

Da krenemo od zaštite računara, ukoliko ne želimo da platimo antivirusnu zaštitu i recimo koristimo kaspersky antivirus naša preporuka je da koristite Bitdefender Total Security i da ovaj program nije besplatan ali postoji način da ga koristite besplatno. Kada posetite internet stranu Bitdefender antivirusa preuzmite probnu verziju Bitdefender Total Security antivirusa i registrujte se na njihovom sajtu dobićete mogućnost da aktivirate punu i funkcionalnu verziju ovog antivirusa na period od mesec dana. Posle isteka ovog meseca je potrebno samo napraviti novi nalog sa drugom email adresom i uneti te nove podatke u Bitdefender podešavanja u vašem nalogu i antivirusna zaštita se nastavlja. Ovaj antivirus je zaista dobar i neće vas izneveriti. Nije težak po sistem a nudi kompletnu zaštitu vašeg računara. Pozitivna strana je da ćete izbegnuti korišćenje besplatnih antivirusa koji vam pružaju određeni stepen zaštite ali to u dosta slučajeva nije dovoljno.  Treba naglasiti da ukoliko instalirate BitDefender Total Security dobro je instalirati i ekstenziju za brauzere TraficLight koju je napravila ista kompanija i ona će vam pružiti dodatni stepen zaštite na internetu i ova ekstenzija je dostupna za Google Chrome, Firefox i Safari brauzere.

Ukoliko se odlučite i da kupite licencu za ovaj antivirus paket nećete pogrešiti.

Link ka Bitdefender internet strani

Link ka TraficLight internet strani

Ukoliko vam je potrebna pomoć kako da aktivirate probnu verziju ovog antivirusa ili da je obnovite registrujte se na našem forumu, zatražite pomoć a mi ćemo vam kreirati uputstvo i pružiti potrebne smernice. Registracija

Kada smo rešili glavnu zaštitu računara to jest instalirali antivirus hajde da obezbedimo zaštitu na internetu i sprečimo dobar deo iskačućih prozora, download ponuda i sličnih stvari na koje nalećemo pretražujući internet sajtove. Bitdefender Total Security ima u sebi komponentu koja će vam pružiti određeni stepen zaštite na internetu ali neće sprečiti otvaranje reklama na stranicama i tu nastupa popularna ekstenzija Adblock. Adblock postoji i za Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Microsoft Edge i Internet Explorer. Sam dodatak za vaš brauzer je toliko dobar da zaustavlja čak i reklame na Youtube video snimcima. A što je najbitinije u svakom trenutku možete isključiti ili pauzirati ovaj dodatak ukoliko želite da stranica koju posećujete bude prikazana kako treba. Ovaj dodatak takođe treba naglasiti ne zaustavlja neke nenametljive reklame na sajtovima ali i to se može promeniti u podešavanjima. Treba naglasiti da ovaj dodatak može usporiti rad vašeg brauzera ukoliko ste ga podesili da bude hajde da kažemo "paranoičan" u nedostatku bolje reči. 

Mada ukoliko volite da posećujete određeni internet sajt a sajt nije nametljiv sa reklamama na primer nema virusa malware -a i iskačućih programa podržite ga i dozvolite prikazivanje reklama na njemu jer ćete na taj način omogućiti autorima da vam i dalje pružaju kvalitetan sadržaj. 

Link ka Adblock internet strani

 

 

Po pitanju internet brauzera koji ćete koristiti većina korisnika će izabrati Google Chrome ali moramo naglasiti da u trenutku pisanja ovog članka Google Chrome ima par problema koji se manifestuju sa vremena na vreme. Naš izbor je i Google Chrome i Mozilla Firefox. Navešćemo neke razlike na primer naš sajt će vam se brže otvoriti u Mozilli Firefox nego u Google Chrome brauzeru, po pitanju funkcionalnosti oba brauzera imaju maltene sve što će vam ikada biti potrebno za surfovanje internetom. Tako da ukoliko imate problema sa Chrome brauzerom nećete pogrešiti sa Firefox brauzerom.

Link ka Mozilla Firefox internet strani

Link ka Google Chrome internet strani

 

Po pitanju preuzimanja sa interneta 2 programa će vam biti potrebna jedan je za preuzimanja sa torrent mreža a drugi pokriva sve ostalo. Kada je torrent preuzimanje u pitanju svi će pomisliti na µTorrent ali ovom programu zameramo to što je prožet reklamama i pre izvesnog vremena te reklame su sadržale kripto malware u sebi. Mada i da nije bilo ovog ozbiljnog propusta same reklame unutar programa postanu iritirajuće posle nekog vremena a ako želite da isključite reklame morate kupiti pro licencu za ovaj program. Zato vam predlažemo da instalirate program koji se zove qBittorrent primetićete posle instalacije da njegov interfejs izuzetno podseća na uTorrent ali nema reklama i program je besplatan za korišćenje. Po pitanju funkcionalnosti će vam pružiti sve što vam je potrebno i lagan je za sistem. Redovno je održavan i neće vam predstavljati problem da se naviknete na njega.

 

Drugi program koji treba imati u svom računaru je Internet Download Manager ili skraćeno IDM. Ovaj program će vam olakšati život kada je u pitanju preuzimanje sa interneta. Pored preuzimanja fajlova kada mi kliknemo na neko dugme Download ovaj program ima mogućnost da preuzima i video snimke sa popularnih servisa poput Youtube i slično u stvari da budemo precizni kada god otvorite neki video na internetu pojaviće vam se jedno zgodno dugme u gornjem desnom uglu sa natpisom "Download this Video" ukoliko vam je program podešen da bude prikazan na engleskom jeziku. Ovo takođe važi i za audio fajlove sa kojima se susrećemo na internetu. Jedna od karakteristika koje treba napomenuti je mogućnost izbora gde želimo da određeni tip podataka bude sačuvan. Recimo želimo da se podaci formata .exe čuvaju u folderu Programi koji smo kreirali za ovu svrhu to je moguće podesiti u podešavanjima programa. Sve u svemu ovo je odličan download menadžer, nije besplatan ali vredi svakog dinara. Ukoliko želite besplatnu alternativu onda vam predlažemo Free Download Manager ili skrađeno FDM ovaj program ima sve funkcionalnosti kao i IDM ali mu manjka recimo mogućnost preuzimanja video fajlova sa Youtube i sličnih servisa ali ima mogućnost da preuzima torrent fajlove koja se doduše nije nešto pokazala a koristili smo ovaj program skoro pola godine.

Link ka Internet Download Manager (IDM) internet  strani

Link ka Free Download Manager (FDM) internet  strani

 

 

 

Dođosmo do kodeka (codec) za reprodukciju multimedije i tu imate samo je dan kvalitetan izbor a to je K-Lite Mega Codec Pack ali naglašavamo da treba preuzeti Full izdanje (edition) da biste dobili sve što će vam ikada trebati za reprodukciju vaših multimedijalnih podataka. A ukoliko se odlučite da podignete stvari na viši nivo i krenete sa recimo editovanjem multimedijanih fajlova onda ćete videti pravu snagu ovog paketa kodeka. Ono što je bitno takoće ovaj set kodeka dolazi sa Media Player Classic plejerom koji ćemo opisati u nastavku teksta. Naglašavamo da ovaj kodek treba podesiti prilikom instalacije ukoliko želite da iskoristite sve pogodnosti i funkcionalnosti koje ovaj računar nudi. Jedna od njih je da recimo ukoliko želite da normalizujete auto normalizujete zvuk  tokom reprodukcije ili da podesite da vam Media Player Classic automatski preuzima titlove ukoliko su dostupni za vaš video koji reprodukujete i slično.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko podešavanja registrujte se na našem forumu, zatražite pomoć a mi ćemo vam kreirati uputstvo i pružiti potrebne smernice. Registracija

Link ka K-Lite Mega Codec Pack internet strani

 

Kada je u pitanju izbor plejera za vaše multimedijane podatke tu imamo 2 plejera koji su nam potrebni jedan za video fajlove a drugi za audio fajlove. Po pitanju izbora za video fajlove tu imamo širok spektar plejera za izbor poput BSplayer -a, GOM player -a, KM Player -a itd. ali po našem mišljenju Media Player Classic ih je sve pobedio. Ovaj player koji ćete dobiti uz K-Lite Mega Codec Pack ima toliko prost korisnički interfejs da je prvi susret sa njim u stilu "Joj ružnog li pačeta instalirah!"  ali da pušta fajlove pušta ih! Jednostavno ovaj plejer radi i to bez ikakvih problema podržava sve i nikada nećete imati problema sa njim. Kada je u pitanju reprodukcija audio fajlova u pitanju dobar deo nas će pomisliti na Winamp ipak nas je služio dosta dugo i nije nam zadavao glavobolje ali u zadnjih par godina ovaj plejer od kako je prešao u ruke Radionomy kompanije pored silnih obećanja da će se ovaj program povampiriti i da će se njegov razvoj nastaviti nije bilo ništa! Ali opet nikada se nezna možda će se ovaj program vratiti ali do tada vam predlažemo korišćenje programa koji se zove Aimp. Ukoliko ste navikli na Winamp trebaće vam malo vremena da se upoznate sa njegovim radom ali pruža daleko bolji zvuk i podržan je na svim windows verzijama operativnog sistema. Mada nije ni čudo Aimp je program koji se redovno nadograđuje za razliku od Winamp -a. Sve u svemu kada se podvuče crta Media Player Classic za video fajlove i Aimp za audio fajlove su odličan izbor.

Link ka Aimp internet strani

Link ka Media Player Classic internet strani ukoliko ga niste instalirali sa K-Lite Mega Codec Pack programom

Kada je u pitanju rezanje podataka dobar deo nas pomisli na Nero Burning Studio ipak je ovaj program na tržištu dosta dugo i da zaista je dobar program ali ovaj program je tokom godina postajao sve komplikovaniji i masivniji kao da su ga spremali da reše podatke za vanzemaljce! I sve je počelo kada je izašla verzija 11 davne 2011 godine. Pokrenemo mi instalaciju i ona je trajala i trajala hajde da je računar u kojoj je pokrenuta instalacija bio slab ili da je imao nekih problema pa da razumemo ali ne Nero je počeo da se menja... I posle toga smo krenuli da tražimo alternativu i naišli na program Ashampoo Burning Studio. Ovaj program je lak za sistem izuzetno lak za korišćenje i dobar deo stvari koje tokom procesa rezanja Nero traži dozvolu i usmeravanje od korisnika Ashampoo radi automatizovano, preveden je na srpskom jeziku naravno i radi kao mali zmaj. Od tog trenutka zaboravili smo na izazove koje nam je Nero predstavljao tokom rezanja. Predivan program sa očigledno dobrim timom programera koji stoje iza njega.

Link ka Ashampoo Burning Studio internet strani

Što se tiče programa za montiranje image fajlova (montiranje slika diska) ukoliko koristite Windows 8 ili 10 ovi operativni sistemi imaju mogućnost da montiraju iso slike i u tom slučaju vam nije potreban nijedan program ipak je iso format najrasprostranjeniji ali ukoliko radite sa image fajlovima i otvarate druge image formate onda instalirajte Daemon Tools koji će vršiti emulaciju. Ali za jednog prosečnog korisnika računara mislim da će opcija koja je dostupna sa operativnim sistemom biti zadovoljavajuća. Moramo naglasiti ukoliko instalirate Daemon Tools besplatnu ediciju programa obratite pažnju tokom instalacije da nebiste dobili i neželjeni softver koje Daemon Tools reklamira tokom svoje instalacije.

Link ka Daemon Tools internet strani

Kada je u pitanju otvaranje dokumenata tu nema velike dileme 2 programa završavaju sve potrebe jedan je Microsoft Office a drugi je Adobe PDF Reader. Microsoft Office paket programa i Adobe PDF Reader nećemo mnogo objašnjavati svima su nam dobro poznati i njih moramo imati da bismo uspešno radili sa dokumentima. Ukoliko želite besplatnu alternativu Microsoft Office paketu možete instalirati LibreOffice i ovaj program je dobar i završavaće vam sve potrebe kada su dokumenti u pitanju.

Link ka Microsoft Office internet strani

Link ka Adobe Reader internet strani

Link ka LibreOffice internet strani

Kada je otvaranje kompresovanih datoteka u pitanju predlažemo vam WinRar. Ovaj program je na tržištu dosta dugo godina i konstanatan je sa svojim nadogradnjama i otvara većinu kompresovanih podataka. Za razliku od WinZip -a samo korišćenje je lakše za korisnika. Ukoliko želite besplatnu alternativu onda predlažemo 7-Zip koji je jedan dobar program i nećete pogrešiti ukoliko ga izaberete.

Link ka WinRar internet strani 

Link ka 7-Zip internet strani

Kada je održavanje računara u pitanju i čišćenje digitalnog smeća koje nakupimo u računaru onda je pravi izbor za vas program koji se zove CCleaner. Brz, stabilan i lak za korišćenje ovaj program predstavlja sve što će vam biti potrebno za čišćenje vašeg računara od raznog digitalnog smeća koje nakupimo radom i korišćenjem računara.

Link ka CCleaner internet strani 

Ovo predstavlja jednu kompletnu celinu sa programima koji će biti od koristi jednom prosečnom korisniku računara i radiće savršeno a korisniku mogu pružiti pored osnovnih funkcija i dosta naprednih mogućnosti za korišćenje. I kao što se vidi iz ove liste u suštini nama nije potrebno mnogo programa za rad samo ih treba izabrati.