Kako izabrati hosting za vaš web sajt u Srbiji i koje su razlike?


Kako izabrati hosting za vaš web sajt u Srbiji i koje su razlike?
Hvala :)

Sve počinje od izbora hostinga za vaš web sajt i loš izbor će rezultirati da vaš sajt bude spor i dovesti do neugodnosti u radu, koje će se ogledati prilikom implementacija funkcija u vašoj internet prezentaciji.

U ovom članku ćemo izdvojiti najbolje i pomenuti one koje treba izbegnuti. Treba napomenuti da je ova lista zasnovana na našim iskustvima u praktičnoj upotrebi.

Da krenemo prvo od tipova hosting usluga. Prilikom izbora hosting paketa ćete imati sledeći izbor Deljeni hosting ( Shared Hosting ), VPS Hosting ( Virtual Private Server ) i Dedicated Hosting ( Namenski hosting ) i takođe usluga koja je počela da se pojavljuje u ponudi Cloud hosting.

Koje su razlike?

Laički rečeno posmatrajte hosting pakete kao računare sa određenom snagom gde je vaš sajt smešten i od njegove snage i lokacije zavisi koliko će vaš sajt biti brz, naravno ukoliko je vaš sajt loše kodiran on će biti spor gde god da se nalazi ali to nije tema ovog članka. Treba napomenuti da dosta kompanija na ovom polju nudi bolje reći reklamira i ističe sledeće karakteristike svojih paketa poput neograničenog protoka i slično ali posmatrajte to na ovaj način: Kada kreirate vaš sajt on nema neku posećenost u početku a kada ta posećenost poraste tek onda ćete videti neku dobit od neograničenog protoka ka i od vašeg sajta ali šta takođe raste sa rastom protoka? Odgovor je iskorišćenost procesora i ram memorije koja vam je dodeljena u vašem izabranom paketu i na taj način vi ćete biti primorani da nadogradite vaš hosting paket da biste pružili neometano iskustvo svojim posetiocima. Obratite pažnju na sledeće parametre koji su daleko bitniji poput koju verziju PHP servera imate dostupnu za korišćenje recimo PHP 7.x je brži u odnosu na PHP 5.x za skoro 300% , koliki je limit memorije za php skripte ( memory_limit ) sve ispod 256mb je slabo. Ovo u praksi predstavlja količinu ram memorije koju php skripta može da iskoristi za svoje potrebe. Takođe treba napomenuti da na serveru pod iskorišćenošću ram memorije podležu i slanje mail poruka što znači da je zaista bitno obratiti pažnju na ovo prilikom izbora hostinga.

Kod vps i dedicated hosting planova za razliku od shared hostinga imate više dodeljenih resursa i mnogo više dostupnih funkcija za korišćenje i oni vam omogućavaju veću brzinu vaše internet prezentacije i implementiranje dodatnih funkcija koje će iskustvo korisnika učiniti boljim ali su ovi paketi skuplji od shared hosting planova. 

Shared hosting

Ovo je najjeftiniji hosting koji možete zakupiti i on je dobar za početak kada vaša internet prezentacija nema preterano veliki saobraćaj. Ukoliko ste vaš sajt kreirali u recimo čistom HTML -u shared hosting je idealan izbor za vas jer HTML neće opteretiti vaš shared hosting paket u poređenju sa drugim sistemima/metodama izrade internet sajtova. Problem nastaje ukoliko rešite da implementirate dodatne funkcije poput formi za registraciju, elektronskih prodavnica i sličnih sistema koji zahtevaju upotrebu recimo PHP programiranja ( neki od primera su WordPress, Joomla CMS sistemi i drugi) e tada resursi hosting okruženja kreću sa ozbiljnijim iskorišćavanjem.

E tu Shared hosting pada na ispitu jer Shared hosting kako mu samo ime kaže je Deljeni hosting i ovo znači da se na tom "računaru" -  serveru ne nalazi samo vaš internet sajt već i dosta drugih i svi delite resurse tog računara/servera. Na našem tržištu imamo zaista veliki izbor po pitanju deljenog hostinga i opisaćemo neke najbolje u trenutku pisanja ovog članka.

 

1. DREAMWEB HOSTING

Dreamweb Hosting Najbolji hosting za vaš sajt!

 

DreamWeb hosting je jedna od hosting kompanija koje posluju na tržištu Srbije i verujte nam kada vam kažemo da imaju znanje. U svojoj ponudi deljenih hostinga ( shared hosting ) imaju nekoliko paketa koji su prilagođenji različitim potrebama detaljno su opisani i nećete imati problem oko izbora paketa. Takođe treba napomenuti da u svojim paketima imaju besplatnu svakodnevnu backup opciju vašeg sajta, podršku za PHP 7.x koja se redovno nadograđuje, memory limit za php u najslabijem paketu je 756 mb. Ukoliko se odlučite za SSD shared hosting pakete dobićete i besplatan SSL certifikat i vaš sajt će biti daleko bezbedniji. Kontrolni panel koristi Cpanel sa kojim ćete na lak način kontrolisati podešavanja izabranog hosting paketa.

Podrška je fenomenalna par puta smo za naše klijente imali priliku da iskusimo profesionalnost osoblja u DreamWeb hostingu, odgovori su bili brzi i rešenja sprovedena u izuzetno kratkom vremenskom periodu. 

Po pitanju VPS i Dedicated hosting paketa imate nekoliko paketa prilagođenih različitim potrebama. Nećete pogrešiti sa izborom DreamWeb hosting usluga.

Poseti zvaničnu stranu DreamWeb Hosting kompanije

 

2. MCLOUD HOSTING

 

Mcloud Hosting Najbolji hosting za vaš sajt!

 

 Na drugom mestu je Mcloud hosting i ovo je izuzetak jer hosting kompanija ne nudi shared pakete već u svojoj ponudi ima samo Cloud hosting i Cloud Server pakete. Hosting usluge koje mCloud nudi su paketi koji donose više snage u odnosu na shared hosting pakete. Ovi paketi su prožeti sa funkcionalnostima i za razliku od shared hosting paketa imate dodeljene resurse koje ne delite sa nikim. Ono što me je impresioniralo kod mCloud hosting kompanije je to da kada sam se raspitivao oko njihovih usluga su mi ponudili da mi otvore probni nalog gde sam mogao da vidim kvalitet njihovih usluga pre kupovine i istestiram okruženje. Takođe u tom trenutku mi je bilo potrebno da imam php 7.x aktiviran iako u zvaničnoj ponudi ne nude php 7.x , uradili su to u rekordnom roku. Paketi su jasno definisani i ono što mi se svidelo je da su u svojoj ponudi imali ne samo Cpanel več i Centos i par drugih. Dobra stvar je da uz izbor njihovih paketa imate root pristup i zahvaljujući ovoj opciji imate mogućnost da dodatno unapredite hosting okruženje za svoj sajt. Podrška je dobra i da iskoristim žargon znaju znanje!

Poseti zvaničnu stranu mCloud Hosting kompanije

 

Koga treba izbegavati?

 

Hosting kompanije koje treba izbegavati su Orion Hosting, Beotelnet Hosting i EUnet jer rade klasičan overselling. Šta je overselling: nabijanje više korisničkih naloga na jedan server zarad veće zarade na štetu svojih korisnika. Sa Orion hostingom smo imali očajna iskustva po pitanju performansi, kod Euneta smo morali da molimo da nam implementiraju php verziju 5.6 iako je ta verzija u tom trenutku bila standard za php okruženje u hosting okruženjima itd. U međuvremenu Eunet je postao deo SBB grupacije i ako su promenili nešto onda ćemo im možda pružiti drugu šansu.

 

Ukoliko smatrate da smo nešto propustili ostavite komentar ispod članka. Ukoliko niste sigurni kakvo okruženje je potrebno za vaš sajt nemojte se ustručavati da nam postavite pitanje na našem forumu .