Kako optimizovati brzinu Joomla web sajta


Kako optimizovati brzinu Joomla sajta
Hvala :)

Svi znamo da je brzina jedan od najvažnijih faktora za uspeh sajta, ali zašto? Saznajte kako da optimizujete brzinu vašeg Joomla sajta u ovom članku.

Brži sajt će pomoći u poboljšanju stope konverzije (poseta završena kupovinom), smanjenju troškova hostinga, povećanju rangiranja sajta u pretraživačima (Google, Bing, Yandex, itd.), Poboljšaće korisničko iskustvo, takođe i zadržati korisnika na vašim stranicama u dužim intervalima.

Kako proveriti brzinu vašeg sajta? Da li je dobro optimizovan?


Sasvim je lako proveriti kako se vaša veb stranica ponaša po pitanju brzine, ako je vreme učitavanja sajta visok, učinak će biti nizak. Međutim, na vreme učitavanja može uticati mnoštvo stvari, čak i vaša internet konekcija može učiniti vaš sajt sporim. Najbolje rešenje je da izaberete onlajn alate za proveru brzine vašeg sajta. Postoji puno takvih alata na internetu ali za ovu priliku ćemo koristiti Google PageSpeed. Alat pruža opšti status optimizacije vašeg sajta i pored same ocene za dostupnu optimizaciju će vam dati čak i par smernica šta treba ispraviti na sajtu da biste ga optimizovali.

 

Provera brzine Google PageSpeed


Evo par saveta koji će vam pomoći da poboljšate performanse vašeg Joomla sajta.


1. Omogućite Joomla keširanje podataka


Kada posetilac učita stranicu na Joomla sajtu, Joomla preuzima sadržaj iz baze podataka, učitava ekstenzije (module, dodatke, komponente) koji se nalaze na toj stranici i datoteke šablona koji koristite, a koji se onda prikazuju kao jedna stranica. Rezultat je da ceo proces može uzeti maha i usporiti otvaranje strane. Te stvari mogu biti rešene Joomla sistemom keširanja. Jednom kada je uključena ova funkcija i kada posetilac prvi put poseti stranicu, stavke iz gore navedenog procesa se čuvaju na uređaju posetioca i posetilac prilikom ponovne posete dobija sačuvanu kopiju tih podataka ali bez ponavljanja renderovanja same strane.

Potrebno je aktivirati 2 stavke da bi Joomla keširanje podataka radilo.

1.1 Uključite keširanje u Globalnoj konfiguraciji

Idite na: "Sistem → Globalna konfiguracija", zatim otvorite karticu "Sistem" gde možete pronaći "Podešavanje Keširanja", izaberite Konzervativno keširanje ili Progresivno keširanje.

 

Joomla keširanje podataka


Koji način keš memorije treba izabrati?

- Konzervativno keširanje - kešira sadržaj za svakog jedinstvenog posetioca vašeg sajta
- Progresivno keširanje - isporučuje isti keširani sadržaj svim posetiocima

1.2 Omogući Joomla sistemski cache plugin

Idite na: "Ekstenzije → Menadžer dodataka" potom potražite dodatak za sistemski keš i aktivirajte ga.

 

Joomla dodatak za keširanje podataka


2. Omogućite Joomla kompresiju - Gzip kompresiju


Ova opcija kompresuje vaš sajt pre nego što je isporučena vašim posetiocima, time se smanjuje veličina veb stranice i rezultat je brže učitavanje stranice.
Da biste omogućili ovu opciju, idite na "Sistem → Globalna konfiguracija → Server → Server", pronađite opciju "GZIP Kompresija", a zatim je omogućite.


3. Držite svoj Joomla sajt čistim


Na svom Joomla sajtu možete koristiti mnoge ekstenzije koje se bave različitim funkcijama, ali budite pažljivi sa izborom ekstenzija, neki dodatci koji nisu optimizovani mogu usporiti vaš sajt. Ako ste u mogućnosti smanjite njihov broj takođe jer što manje ekstenzija, modula ili dodataka će učiniti vaš sajt bržim. Takođe, više ekstenzija koje izaberete da se prikazuju na sajtu, znače i više HTTP zahteva koje će izvršavati i zahtevati više resursa servera koji su dostupni unutar vašeg hosting paketa. Dakle, zadržite vašu stranicu što je moguće lakšom zarad boljih performansi. Takođe ukoliko ne koristite neki deo Joomla sajta u vidu ekstenzija, modula i dodataka unistalirajte ih nemojte ih samo isključiti, naravno neke delove Joomla sajta ne možete unistalirati ali dobar deo je modularnog tipa i njihovo uklanjanje je moguće. Ovo je prosta matematika, što je sajt teži, teže će se i učitavati vašem posetiocu.


4. Optimizujte slike

Slike čine veliki deo svakog sajta, lepa slika može poboljšati sadržaj, ali je i jedan od glavnih razloga za sporo učitavanje vašeg sajta. Evo nekoliko saveta koji će vam značiti:

Koristite sliku kad vam zaista treba.
Nemojte koristiti velike slike i ne dodavajte previše slika na po stranici.
Koristite alate kao što je Adobe Photoshop za smanjenje veličine datoteke ili dostupne onlajn alate za kompresiju slika koje smo opisali u Kako optimizovati i kompresovati slike na sajtu.


5. Koristite CDN za učitavanje medija

CDN označava mrežu za dostavu sadržaja, to je međusobno povezani sistem keš servera koji koriste geografsku blizinu kao kriterijum za isporuku veb sadržaja. Mreža za dostavu sadržaja pomaže ubrzanju vašeg veb sajta smanjivanjem udaljenosti između osobe koja posećuje vaš sajt i servera koji dostavlja sadržaj.

CDN je posebno pogodan za isporuku medija poput: video snimaka, audio snimaka, slika, js i css fajlova itd. Umesto da učitaju te medije sa vašeg servera, oni se učitavaju se od strane CDN-a, efikasnije i brže. Postoji mnogo ekstenzija koje vam mogu pomoći da implementirate CDN opciju na vašem Joomla sajtu koje možete pronaći u Joomla Direktorijumu Ekstenzija (JED).


6. Optimizujte CSS i JavaScript


Kada pregledač krene sa učitavanjem sadržaja sa sajta, on mora obraditi sve informacije o stilu i izgledu za tu stranicu. Kao rezultat, pretraživač će blokirati prikaz dok se ne preuzmu i obrade podaci o stilu te stranice, što može zahtevati više vremena i odložiti vreme za prvo prikazivanje strane. Ovo se može rešiti kompresijom CSS-a i JavaScript datoteka.

CSS i JS optimizacija - kompresija je proces uklanjanja nepotrebnog ili redundantnog koda u CSS datotekama i JS datotekama zarad za smanjivanja njihove veličine i zatim povezivanje CSS i JS datoteka u jedan fajl (jedan za css i jedan za JS fajlove), čime broj HTTP zahteva smanjuje.

Možete to ručno uraditi, ali nije preporučeno jer je potrebno mnogo vremena, mnogo testiranja i može biti rizično. Danas većina šablona i frejmvorkova (Framework) i šablona za Joomla sajtove ima omogućenu funkciju za kompresovanje css i js datoteka i ukoliko to nije slučaj možete koristiti dodatke poput JCH Optimize i drugih dostupnih za ovaj predivan cms sitem.


7. Koristite optimizovani šablon i ekstenzije


Šablon ili ekstenzije sa dobrim dizajnom nisu uvek najbolji izbor. Postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir, kao što su njihove karakteristike, njegova upotrebljivost, da li je dobro prilagođen za pretraživače i da li ima optimizovan kod.

8. Optimizujte svoj sajt za mobilne uređaje

Sajtovi optimizovani za mobilne uređaje su sada preko potrebni, vaš sajt mora izgledati dobro na širokom spektru uređaja ne samo računarima već i tabletima i mobilnim telefonima. Možete da koristite Google PageSpeed kako biste proverili kako se vaš sajt rangira na prikazu na mobilnim telefonima i ispraviti propuste u dizajnu i optimizaciji. Takođe kao što svi mi znamo, sadržaj koji je prikladan za prikaz na velikim ekranima ne mora nužno biti prikladan za prikaz i na telefonu ili tabletu. Šta ovo predstavlja u praksi? Ukoliko je na primer neki modul koji je prikazan na vašem sajtu odličan za prikaz na velikim ekranima a gubi smisao za prikaz na mobilnom telefonu isključite ga. Postoji mnogo načina za ovo i jedan od njih je upotrebom css pravila.

Google PageSpeed provera brzine sajta za mobilne uređaje


9. Korišćenje pravila optimizacije u .htaccess datoteki


Datoteka .htaccess određuje način na koji vaš veb server (hosting) obrađuje informacije sa vašeg sajta i u njemu se nalazi dosta pravila za poboljšanje brzine vašeg sajta, njegovoj bezbednosti itd. navešćemo neka od korisnih pravila a koja se tiču brzine:

ETag - govori pregledaču da učita sliku (koja je već preuzeta u brauzeru posetioca) iz lokalne keš memorije umesto servera.

Expires headers - omogućava vam da podesite različita vremena isteka za različite tipove datoteka po pitanju keširanja i na taj način omogućiti da određeni elementi sajta budu duže keširani i zadržani u lokalnoj memoriji brauzera posetioca


AddOutputFilterBiTipe DEFLATE - ova pravila umanjuju izvorni kod kompajlirane html stranice tako što uklanjaju prazne linije, razmake i komentare u kodu, čineći samu datoteku manjom.

Evo primera za pravila optimizacije koje možete dodati u .htaccess datoteku na vašem sajtu.

########## Početak - ETag Optimizacije
## Ovo pravilo će kreirati ETAG optimizaciju za datoteke prema njihovim
## vremenskim oznakama i formatima. 
## Napomena: Može napraviti probleme ako vaš server nema podešene MIME parametre
# Aktiviranje pravila isteka datoteka
ExpiresActive On
# Podrazumevani istek: 1 sat posle zahteva
ExpiresDefault "now plus 1 hour"
# CSS and JS expiration: 1 week after request
ExpiresByType text/css "now plus 1 week"
ExpiresByType application/javascript "now plus 1 week"
ExpiresByType application/x-javascript "now plus 1 week"
 
# Istek slika: 1 mesec posle zahteva
ExpiresByType image/bmp "now plus 1 month"
ExpiresByType image/gif "now plus 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "now plus 1 month"
ExpiresByType image/jp2 "now plus 1 month"
ExpiresByType image/pipeg "now plus 1 month"
ExpiresByType image/png "now plus 1 month"
ExpiresByType image/svg+xml "now plus 1 month"
ExpiresByType image/tiff "now plus 1 month"
ExpiresByType image/vnd.microsoft.icon "now plus 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "now plus 1 month"
ExpiresByType image/ico "now plus 1 month"
ExpiresByType image/icon "now plus 1 month"
ExpiresByType text/ico "now plus 1 month"
ExpiresByType application/ico "now plus 1 month"
ExpiresByType image/vnd.wap.wbmp "now plus 1 month"
ExpiresByType application/vnd.wap.wbxml "now plus 1 month"
 
ExpiresByType application/smil "now plus 1 month"
# Audio files expiration: 1 month after request
ExpiresByType audio/basic "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/mid "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/midi "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/mpeg "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/x-aiff "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/x-mpegurl "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/x-pn-realaudio "now plus 1 month"
ExpiresByType audio/x-wav "now plus 1 month"
 
# Istek video snimaka: 1 mesec posle zahteva
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "now plus 1 month"
ExpiresByType x-world/x-vrml "now plus 1 month"
ExpiresByType video/x-msvideo "now plus 1 month"
ExpiresByType video/mpeg "now plus 1 month"
ExpiresByType video/mp4 "now plus 1 month"
ExpiresByType video/quicktime "now plus 1 month"
ExpiresByType video/x-la-asf "now plus 1 month"
ExpiresByType video/x-ms-asf "now plus 1 month"


10. Izbor dobrog veb hostinga


Dobar veb host može znatno poboljšati brzinu vašeg sajta. Ukoliko želite da se upoznate sa razlikama u hosting paketima i na šta treba obratiti pažnju pročitajte Kako izabrati hosting za vaš web sajt u Srbiji i koje su razlike?.

Kažite nam svoje mišljenje ili nam postavite pitanje na ovu temu u komentarima ispod.