Kako optimizovati računar bez upotrebe milion programa


Kako optimizovati računar bez upotrebe milion programa na Windows sistemima
Hvala :)

Kada je optimizacija računara svi mi imamo neke navike i postižemo to na razne načine, ili jednostavno pozovemo servisera koji ispravi naše greškice. Ali šta ako to u realnosti nije toliko teško?

Ako pogledamo programe, operativne sisteme danas i kakvi su bili pre 10-ak godina shvatamo da je sve podignuto na viši nivo. Stepen automatizacije programa i operativnih sistema je podignut na viši nivo, njihove mogućnosti su daleko veće i lagodnije za rad od strane jednog prosečnog korisnika računara, i ako ćemo da budemo iskreni daleko su lepši po pitanju interfejsa.

Ali ovaj napredak je doneo i nekoliko nezgodnih stvarčica. Pa da krenemo redom...

Zahvaljujući većem stepenu automatizacije, sada bez po muke i sa zaista malim tehničkim predznanjem svako može sebi instalirati operativni sistem i ovo sam testirao u praksi nekoliko puta da bih potvrdio svoje mišljenje. Tako da sada na svakom ćošku imamo "servisere" koji će vam obaviti ove usluge po prijatnoj ceni sa instaliranim svim potrebnim programima i dodacima. Zvuči idealno zar ne?

Koristiću Windows 7 operativni sistem kao primer u tekstu ispod.

E pa nije baš tako svaki korisnik ( čast izuzecima ) do sada koji je došao na servisiranje svog IT mezimca imao je jednu zajedničku stvar i to da operativni sistem koji je instaliran nije adekvatno izabran za računar u koji je instaliran i prilagođen potrebama korisnika. Evo par podataka na tu temu, dosta njih koji su iskoristili usluge ovih "servisera" posedovali su instaliran Windows 7 ultimate verziju operativnog sistema na računarima koji su bili toliko slabi da su se jedva borili sa snagom Windows 7 Ultimate verzije, takođe mnogo puta sam video ovu ediciju operativnog sistema u 64-bitnoj varijanti na računarima koji imaju po 2-3GB RAM memorije. Mislim hajdemo ljudi naučite makar po nešto!

Hajde da je korisnik imao potrebe da koristi najpotpuniju verziju ovih sistema pa i uredu poštovaćemo želje klijenta ali većina korisnika računara će vam odgovoriti ovako "Treba mi računar za internet, muziku filmove i eventualno mailove", ako je to slučaj pa zašto opteretiti hardver i učiniti iskustvo korisnika negativnim?

Pravilo je vrlo jednostavno prilagodite softver hardveru a ne obrnuto!

Jer ako korisnik nema superiorne prohteve i plus mašina nije bila preterano jaka zašto ne instalirati Windows 7 Home Premium verziju ovog operativnog sistema, sistem će biti lakši po računar a korisnik će imati sve kao i na Ultimate verziji osim stvarčica koje nikada neće pokrenuti u svom životu a pored toga ako se stvori potreba lako se da nadograditi na jaču verziju operativnog sistema.

Znači korisnici obratite pažnju koja verzija operativnog sistema vam se instalira u vaš računar. Ukoliko niste sigurni šta vam je potrebno registrujte se na našem sajtu i postavite pitanje u forumu a mi ćemo vas posavetovati.

Druga stvar koja je bila zajednička za dosta korisnika je to da su ovi instalirani sistemi retko kada imali instalirane drajvere za uređaje u tim računarima, već su koristili drajvere povučene od Microsoft-a koji su možemo reći u dobrom slučaju univerzalne prirode i mnogo puta nisu koristili pun potencijal koje uređaj ima da ponudi.  Znači dobar serviser će vam instalirati propisne drajvere za vaš računar.

Treći korak je sama instalacija programa, i da bi sve bilo tip top po meni nije potrebno samo instalirati potrebne programe već ih i podesiti, koja je svrha ukoliko imamo softver koji može da ponudi visok stepen automatizacije ako mi to ne aktiviramo prilikom instalacije. Ovim postižemo eliminaciju dobrog dela problema sa kojima se korisnik susreće na dnevnom nivou.

Takođe treba naglasiti da nije poenta imati 100 instaliranih programa u računaru koji će obavljati 100 zadataka već 10 programa koji će raditi 100 stvari i na taj način olakšati upotrebu i smanjiti iskorišćenost resursa.

Sledeći korak je isključiti sve ono što se pokreće sa sistemom što korisniku nije potrebno ali ne samo po pitanju programa već i po pitanju učitanih dodataka u brauzerima recimo jer ćemo postići da se brauzeri učitavaju brže i bolje reaguju na naše instrukcije.

Kada je zaštita u pitanju joj... Podesite antivirus nemojte ga samo instalirati i aktivirati. Ovo zaista nije teško.

 

Konačni rezultat je jednostavan računar će raditi brže, odgovaraće na pretnje automatizovano, neće biti dosadnih reklama prilikom surfovanja,od alata za održavanje imaćete samo 1 recimo moj omiljeni CCleaner koji će uklanjati smeće koje nakupimo vremenom i samim korišćenjem računara itd.

 

Da priznajemo nismo baš najjeftiniji kada su ove usluge u pitanju ali naši sistemi ne padaju, tako da jednom naš klijent uvek ćete biti naš klijent. Doduše ne tako često ali opet ponosni smo na ovu činjenicu. Ali slobodno tržite je čudo, nemojte baš da nalazite nazovi servisere po banderama postoje bolja rešenja. 

 

Potreban vam je servis računara? Pozovite nas i poštedite sebe glavobolje!