Kako zaštititi Joomla web sajt od spamera i spam poruka


Kako zaštititi Joomla sajt od spamera i spam poruka
Hvala :)

Spam poruke su danas postale sastavni deo interneta i suđeno nam je da se sretnemo sa njima kad tad. Saznajte kako da zaštite vaš Joomla sajt od spam poruka u ovom članku.

U zavisnosti od svrhe vašeg veb sajta i njegove strukture možete implementirati više rešenja koja su dostupna za Joomla sajtove. Neka su besplatna a neka zahtevaju pretplatu i neki vid plaćanja za svoje usluge.Hajde da krenemo od najpoznatijih rešenja poput Google reCAPTCHA, Akismet, HoneyPot, StopSpamForum i neke od spam zaštita koje su dostupne na vašim hosting platformama.

Google reCAPTCHA

Svi smo u nekom trenutku videli tu kockicu na dosta sajtova u kojoj se od nas traži da štikliramo malu kockicu pored koje stoji rečenica Ja Nisam Robot u nekoj kontakt formi i mestima gde možemo vršiti interakciju sa posećenim sajtom.
Google je poznat igrač kada je u pitanju borba protiv spam poruka i naš omiljeni cms sistem Joomla ima implementiranu podršku za nju.
Da biste implemetirali Google reCAPTCHA u vaše Joomla kontakt forme morate se prvo registrovati na Google reCAPTCHA sajtu sa biste dobili integracione ključeve koji su vam potrebni za aktiviranje ove anti spam zaštite na vašem Joomla sajtu.
Da biste to uradili kliknite na dugme myRECAPTCHA i kliknite na formu za unos detalja o sajtu koji treba zaštiti. Joomla 3.X podržava Google reCAPTCHA verziju 2 i morate da izaberete opciju Checkbox Field da nastavite i dobijete odgovarajuće integracione ključeve.

Posle toga je potrebno da unesete ime domena koji je potrebno zaštititi i nemojte da zaboravite da dodate sve verzije vašeg sajta kojim je moguće pristupiti
pod ovim se podrazumeva da dodate prefikse www i bez njega kao na primeru ispod u galeriji. Posle prihvatanja uslova i pravila korišćenja potrebno je kliknuti na dugme Register da biste dobili integracione ključeve.


Za Joomla integraciju nam je potrebaj Site key i Secret key koji ćemo uneti tako što ćemo posetiti sekciju sa dodacima (Plugins) i otvoriti dodatak koji se zove CAPTCHA - reCAPTCHA dodatak. Unutar njega izaberite verziju 2 u padajućem meniju i nalepite ključeve koje smo dobili na sajtu Google reCAPTCHA u odgovarajuća polja.  Posle toga je potrebno da posetite Globalna podešavanja u Joomla administraciji i podesiti da reCAPTCHA bude podrazumevana captcha aplikacija.
Pogledajte galeriju ispod za više detalja.

Kada je taj korak završen reCAPTCHA će se auto učitavati na vašim stranama gde je to dozvoljeno poput kontakt forme na vašem sajtu.
U mnogo slučajeva dosta ekstenzija za Joomla cms sistem koristi ovaj dodatak u svom radu tako da će vam jedan deo biti znatno olakšan.
Ponekad je ukoliko imate dodatne ekstenzije uneti u njihova podešavanja ključeve koje ste dobili od strane Google reCAPTCHA sajta da bi se spam zaštita u njima aktivirala.
Činjenica je da je Google reCAPTCHA široko rasprostranjena i ovo je jedan vid koji će vam u 99% slučajeva biti dostupan.

Dopuna: Počev od Joomla verzije 3.9 dodata je podrška za Google Invisible reCaptcha i ako želite da omogućite svojim korisnicima da još lakše vrše interakciju sa vašom prezentacijom sada je to moguće.

Google reCAPTCHA sajt


Akismet

Akismet Joomla anti spam zaštita

Akismet spam zaštita kada se uporedi sa Google reCAPTCHA nije besplatno rešenje ne računajući besplatnu integraciju za lične blogove i automaska integracija u Joomla cms sistem bez pomoći poznavanja programiranja, dodatnih komponenata i dodataka nije moguća
Ono što smo primetili je da dosta komponenata koje imaju neki vid interakcije sa korisnicima imaju implementiranu Akismet opciju u svojim podešavanjima. Jedan od primera je
recimo JomSocial komponenta za kreiranje zajednica na vašem sajtu.

Akismet sajt


Project HoneyPot

Project HoenyPot anti spam zaštita

Ovaj sistem spam zaštite je dostupan već dugi niz godina i jedan je od odličnih načina za borbu protiv spamera. Funkcioniše tako što kreira skrivene zamke za spamere laički rečeno i besplatan je.
Integracija se vrši putem API ključa koji posle registracije na njihovom sajtu ali ukoliko ne želite da se bacite na programiranje na JED-u su dostupni mnogi dodaci koji mogu izvršiti ovu integraciju za vas.
Moramo napomenuti da je Project HoneyPot široko prihvaćen i mnogi tvorci ekstenzija implementiraju ovu anti spam zaštitu us vojim ekstenzijama. Još jedan način za laku implementaciju je da koristite Akeeba Admin Tools ili recimo RSFirewall! id RSJoomla! dobavljača ekstenzija i jednostavnim unosom Project HoneyPot api ključa omogućite ovaj sistem zaštite na vašem Joomla sajtu.

Project HoneyPot sajt

StopSpamForum

StopForumSpam anti spam zaštita

Ovo rešenje je bazirano na IP adresama koje su prijavljene kao izvori spam poruka. Kada spamer pristupi vašem sajtu biće mu zabranjeno da objavi sadržaj ili pristupi strani sajta u zavisnosti od vaše integracije na sajtu. Integracija se obavlja putem API ključa koji se dobija na sajtu posle registracije.
Takođe ovaj sistem zaštite je široko rasprostranjen i jedan od primera upotrebe je na primer Kunena forum ekstenzija.

StopForumSpam sajt

Apache SpamAssasin

SpamAssassin anti spam zaštita

SpamAssassin je vrlo poznata alatka za borbu protiv spam poruka koja je dostupna na hosting platformama i ako je vaš hosting provajder nema zamenite ga. Kada se aktivira ovaj alat skenira vaše poruke i ukoliko je pošiljalac u spam bazi podataka njegova poruka će biti smeštena u spam folder i na na taj način održavati vaše poštansko sanduče čistim.
Moramo naglasiti da ukoliko se izvrši pogrešna konfiguracija ove zaštite možete doći u situaciju da legalni korisnici budu blokirani. Tako da je potrebno obratiti pažnju prilikom aktiviranja.

Dobre anti spam prakse

Kada gore opisana automatizovana rešenja za zaštitu vašeg Joomla sajta nisu dovoljna ponekad je potrebno pored njih primeniti drugačiji pristup.
Evo nekoliko primera:
Učinite spamerima postavljanje spam poruka težim i neinteresantnim, tako što ćete u vaše kontakt forme i polja za interakciju podesiti da svi linkovi imaju no follow oznaku i umanjiti vrednost postavljene poruke. Drugi način je postavljanje zabrane da recimo u naslovima u formama zabranite postavljanje linkova, zatim dodavanje captcha-e za nove korinike ili određeni broj komentara. Jedan od načina je i odobravanje sadržaja objavljenog od strane korisnika. Dobra praksa je takođe aktivacija sigurnosnih rešenja koja će sakriti vaše email adrese od skeniranja od strane bot-ova. Postoji još mnogo načina na koji možete umanjiti priliv spam poruka navašem sajtu i on dosta zavisi od namene i strukture vašeg Joomla sajta.

Nadamo se da će vam ove smernice olakšati večnu borbu protiv spamera i učiniti vaše poštansko sanduče čistijim.

Ukoliko smatrate da smo nešto propustili ostavite komentar u polju ispod ili ako imate pitanja koja su vezana za implementaciju zaštite na vašem sajtu postavite nam pitanje na našem forumu.