SEO Optimizacija web sajta u 2019 godini


Najnoviji trendovi za SEO optimizaciju u 2019 godini
Hvala :)

Da li razumete posetioce vašeg veb sajta? Jeste li se pripremili za trendove i promene u optimizaciji pretrage (seo) vašeg veb sajta za 2019 godinu? Pomenućemo nekoliko bitnih stvari na koje treba obratiti pažnju.

Mnogo vlasnika veb sajtova zaboravlja da ako je vaš veb sajt prilagođen samo za algoritme pretraživača a ne i za živo ljudsko biće koje posećuje vaš veb sajt to ne znaći da će sama poseta biti konvertovana u prodaju proizvoda ili usluge.

Šta je to SEO?

SEO je skraćenica od engleskih reči search engine optimization i u prevodu predstavlja optimizaciju vašeg veb sajta za pretragu putem pretraživača poput Google, Bing, Yandex, DuckDuckGo i drugih.

Razumite posetioce vašeg veb sajta i upoznajte se sa svrhom iza njihove posete

Kada posetioci počnu sa istraživanjem vašeg veb sajta tražeći sadržaj, usluge ili proizvode, jeste li upoznati sa načinom na koji vole da vide prikazan sadržaj? Da li vole da vide slike, video snimke ili tekstualni sadržaj? Da li na vašem veb sajtu postoje elementi koji ih nerviraju? Da li je navigacija laka za korisnika? Sve ove stvari je potrebno uzeti u obzir da biste učinili posetu na vašem veb sajtu zadovoljavajućom i naravno konvertovati posetu u zadovoljnog klijenta. Bitno je da napravite veb sajt što jednostavnijim za posetioca jer posetioci jednostavno žele da obave svrhu posete vašem veb sajtu što je to lakše i brže moguće. Ovo u dosta slučajeva nije lak zadatak ali je izvodljivo. Ako je tok posete na vašem veb sajtu lak i prilagođen dobrom korisničkom iskustvu bićete nagrađeni kako od strane posetioca tako i od strane pretraživača.

Postarajte se da prestanete sa poklapanjem ključnih reči sa vašim tekstom, umesto toga neka sadržaj odgovori na pitanja posetilaca. U idealnom svetu morate dostaviti dobro poklapanje između pitanja posetioca i odgovora koje dostavljate na vašem veb sajtu i postarati se da pretpostavite koja dodatna pitanja će biti postavljena od strane korisnika a koja su vezana za vaše proizvode ili usluge. Primer je vrlo jednostavan:

Pitanje posetioca: Da li izrađujete veb sajtove?

Odgovor: Da, izrađujemo veb sajtove...

Dodatno pitanje posetioca: Da li su vaši veb sajtovi prilagođeni mobilnim uređajima?

Dodatni odgovor: Da, naravno...

Na ovaj način ćete uz upoznavanje posetilaca na vašem veb sajtu biti u mogućnosti da im dostavite sve potrebne informacije na pitanja koja mogu imati i izvršiti pordaju svojih proizvoda ili usluga.

Mislite izvan Google pretrage

Postoji mnogo veb sajtova na internetu i svi oni rade isto što i vi kada je generalna seo optimizacija u pitanju. Nemojte prilagođavati vaš veb sajt koristeći samo ustaljena pravila za optimizaciju pretrage zarad povećanja posećenosti i prodaje. Razmislite o tome koja tržišta su bitna izvan te male kutijice za pretragu u vašem pretraživaču gde morate da se pozitvno rangirate. Ako prodajte aplikacije za mobilne telefone, morate biti dobro rangirani na prodavnicama aplikacija, ako izrađujete veb sajtove koristeći cms sisteme, budite aktivni u njihovim zajednicama, ako prodajete auto delove budite aktivni na sajtovima specijalizovanim za prodaju istih (čitaj portali) i posetioci će vas nagraditi koristeći vaše usluge ili kupovinom vaših proizvoda.

Kada se podvuče crta za svaki proizvod ili uslugu postoji tržište koje treba iskoristiti zarad dobre konverzije iz posete u kupca.

Pretraživači vide vaš veb sajt kao skup kodova a ne kako to vidi ljudsko biće

Šta je to veb pretraživač?

Odgovor je: Skup algoritama koji su programirani da istražuju veb sajtove koristeći različite metode koje se konstantno unapređuju.

U skladu sa time postarajte se da kroz same kodove na vašem veb sajtu kažete pretraživaču što je više moguće o vašem veb sajtu, temi na stranici, proizvodu ili usluzi. Koristite odgovarajući schema markup kod na stranama koje sadrže proizvode, kontakt informacije, recenzije i slično. Na ovaj način ćete pretraživaču ovogućiti mnogo više informacija i na taj način poboljšati svoje seo rangiranje.

Ukoliko koristite Joomla! cms sistem evo jedne odlične komponente za google structured data markup za Joomla cms koja će vam olakšati upravljanje struktuiranim podacima na vašem Joomla! veb sajtu.

Sadržaj i samo kvalitetan sadržaj

Kada kažemo na kvalitetan sadržaj ne mislimo samo na vaše članke koje objavljujete već na sadržaj vašeg sajta u potpunosti. Pre nekoliko godina kada je optimizacija pretrage bila bazirana na ključnim rečima, programeri i iskusni stručnjaci su mogli da manipulišu rezultatima pretrage jer sami pretraživači nisu bili na trenutnom nivou kao danas. Rezultat je bio da je korisnik često dobijao rezultate u pretrazi sa lošim kvalitetom sadržaja.

Google je odgovorio na to prestankom korišćenja ključnih reči za pozicioniranje vašeg veb sajta i prebacio svoj fokus na sadržaj. I još jednom je izreka Sadržaj je kralj! postala još istinitija. Ako objavljujete sadržaj na vašem veb sajtu samo da biste popunili stranice i ne mislite o kvalitetu tog sadržaja, nećete dogurati daleko i ovo je tačni kako za vaše posetioce tako i za pretraživače.

Dobar sadržaj će uvek generisati linkove, prodaju i povećati reputaciju vašeg veb sajta.

Sada evo jednog primera koji smo iskusili svi mi u jednom trenutku. Jeste li frustrirani kada pretražujete internet i uvek dobijate generične rezultate? Koji ne nude rešenje za onim što tražite već primećujete da se isti sadržaj jednostavno vrti u krug.

Mi definitivno da!

Ali kada naletite na taj veb sajt koji vam je ponudio propisan odgovor, vi ćete ga zapamititi, neretko podeliti na društvenim mrežama i posetiti ponovo. To je svrha dobrog sadržaja.

Optimizacija veb sajta

Brz i jednostavan veb sajt će biti bolje rangiran od strane pretraživača i naravno korisnika. Kada kažemo jednostavan ne mislimo da kreirate stranicu samo sa sadržajem i ničim drugim. Postarajte se da korisnik dobije harmoniju u pregledu vašeg veb sajta i da mu pažnja ne bude odvučena stvarima koje nisu bitne na stranici.

I da tačno je da kada je kada se stranica otvara duže od 3 sekunde dosta korisnika jednostavno prekine sa otvaranjem strane i počen sa traženjem druge.

Ovo je posebno vidljivo kada koristite cms sisteme ( eng. content management system) poput Joomla!, WordPress i drugih. Ako ste nepažljivi i prenatrpate vaš veb sajt sa dosta komponenta i ne izvršite optimizaciju posle izrade osuđeni ste da imate ovakve probleme. Da ne pominjemo kada koristite loše hosting okruženje.

U prevodu ovo znači da treba da obratite pažnju i na tehnički aspekt vašeg veb sajta poput brzine, hosting okruženja jer će pravilno optimizovan veb sajt doneti poene u pogledu rangiranja vašeg veb sajta. Na našem blogu smo napisali par članaka Kako optimizovati i kompresovati slike na sajtu, kako izabrati hosting za vaš web sajt u Srbiji i koje su razlike i kako optimizovati brzinu Joomla sajta.

Male stvari na vašem veb sajtu koje znače

Jeste li primetili istaknute rezultate u pretrazi na Google pretraživaču (eng. position zero ili)? Da sigurno jeste!

Ako je moguće implementirajte delove sa odgovorima na konkretna pitanja u skladu sa vašim sadržajem jer je ovo jedan od načina da generišete organski sadržaj ka vašem veb sajtu. Feutured snippet ili istaknuti isečak, koji se nalazi na poziciji nula u Google pretraživaču će imati bolju vidljivost u samim rezultatima pretrage i može vam doneti dosta pogodnosti na polju optimizacije pretrage. Ovo se odnosi takođe na kreiranje recimo recepata, recenzija, baza znanja i sličnih isečaka sa sadržajem. Da, optimizacija vašeg veb sajta za istaknute isečke ( eng. featured snippets ) znači u 2019 godini.

Dizajn veb sajta prilagođen svim uređajima

Ovo je staro pravilo ali je i dalje izuzetno bitno u ovoj godini. Prilikom izrade vašeg veb sajta obratite pažnju da li je dizajn prilagođen svim vrstama uređaja i veličinama ekrana. Vaši posetioci će ovo ceniti i pretraživači će vas nagraditi zbog toga sa boljom pozicijom u rezultatima pretrage. Ako je primenljivo razmislite o tome da implementirate PWA dizajn da biste ciljali posetioce na mobilnim uređajima.

Šta je to PWA dizajn?

PWA je skraćenica od engleskih reči Progressive Web Apps i predstavlja prilagođeni dizajn veb sajta koji je sličan aplikacijama koje imamo u našim telefonima. PWA dizajn ima svoja ograničenja ali se unapređuje iz dana u dan i ukoliko je pravilno implementiran doneće odlične brzine na vašem sajtu i prikaz okrenut sadržaju vašeg sajta. Ovo može biti odličan način za poboljšanje rangiranja vašeg sajta.

Moramo napomenuti da nismo načeli ni izbliza dobre metode za optimizaciju pretrage vašeg sajta ali smo napomenuli nekoliko bitnih činioca za poboljšanje rangiranja vašeg veb sajta na pretraživačima u 2019 godini.

 

Recite nam šta mislite o ovom članku u komentarima ispod ili se registrujte na našem veb sajtu i postavite nam specifična pitanja koja vas interesuju na našem portalu za podršku.