Privatnosti na Android telefonima više nema


Praćenje lokacije na Android uređajima
Hvala :)

Većina nas kada isključi lokaciju - GPS u svom android telefonu to uradi ili zbog trajanja baterije ili zbog zaštite svoje privatnosti ali da li ste znali da se informacije o lokaciji šalju Google serverima iako je usluga lokacije u mobilnom uređaju isključena.

Počev od januara ove godine po nalazima kompanije Quartz Google je prikupljao informacije o vašoj lokaciji bez obzira da li ste isključili svoju lokaciju - gps u svom android telefonu i prema izjavama čelnika iz Google kompanije to je rađeno zarad poboljšanja određenih usluga koje su vezane za repetitore mobilnih mreža i naravno podaci su slati Google serverima.  

Google je izjavio da ove podatke nisu koristili i da su posle kontaktiranja Quartz -a prestali sa ovom praksom. Sa ovim podacima Google je dobio podatke sa kojima može da pristupi navikama svakog pojedinačnog korisnika a pošto je glavni izvor kapitala online reklamiranje ovo se da iskoristiti na toliko načina da je to prosto neverovatno.

 

 

Žalosno je to da korisnici koji ne žele da budu praćeni ovu opciju ne mogu da isključe. U stvari da preformulišemo ko želi da bude praćen bez obzira na koji način i u koju svrhu pogotovo bez naše saglasnosti.

Ovo otkriće je došlo u trenutku kada je Google sa par drugih tehnoloških giganata pod optužbama raznih regulatornih tela da koriste podatke o korisnicima na načine koji ugrožavaju njihovu privatnost.

Ovo prikupljanje podataka nije bilo ograničeno samo na određene klase uređaja poput smart telefona ili tableta već se odnosilo na svaki uređaj koji koristi moderan Android operativni sistem.

Dokle Google izjavljuje da ne koristi ove podatke koje uređaji šalju ipak dozvoljava oglašivačima da koriste te podatke i ciljaju klijente sa poacima o lokaciji.

Evo scenarija, ušli ste ili prošli pored u određene prodavnice ili slično vaš telefon je zabeležio tu lokaciju, prodavnica želi da se reklamira, vi dobiste tu reklamu hteli ne gteli prilikom surfovanja, korišćenja aplikacija sa reklamama ili pretrage.

A sada evo interesantnog detalja za kraj teksta. Ovi podaci koji su prikupljani su bitni samo za mobilne operatere u slučajevima kada nema ubačene sim kartice ili uključenih usluga operatera.