Joomla zaštita web sajta: RSFirewall! i Akeeba Admin Tools Pro poređenje


Joomla zaštita sajta: RSFirewall! i Akeeba Admin Tools Pro poređenje
Hvala :)

Ukoliko odlučite da unapredite zaštitu vašeg Joomla sajta onda ste definitivno čuli za Akeeba Admin Tools i RSFirewall! ekstenzije ali kako se odlučiti koju ćete koristiti? Pročitajte ovaj članak i odlučite koja od ovih Joomla ekstenzija je najbolja za vaš sajt.

U ovom članku ćemo uporediti RSJoomla RSFirewall! i Akeeba Admin Tools Pro verzije. Sa Admin Tools ekstenzijom možete dobiti mali uvid šta ćete dobiti sa besplatnom verzijom ove ekstenzije ali mnoge funkcije nisu dostupne dok ne kupite licencu za pro verziju. Sa RSFirewall! ekstenzijom je drugačije jer nema besplatne verzije sa kojom se možete igrati. Ali RSFirewall! je ekstenzija koja je dugo na tržištu i visoko je cenjena i da je loša jednostavno je nebi bilo.

Po pitanju cena obe ekstezije su u istom rangu 

Sada hajde da krenemo sa RSFirewall! ekstenzijom, instalacija je laka i komponenta je redovno ažurirana i korisnički interfejs je lepo organizovan. Primetili smo da u poređenju sa Admin Tools Pro ekstenzijom RSFirewall! je daleko automatizovaniji i  da dobar deo funkcija se preklapa sa funkcijama koje poseduje Admin Tools Pro. 

Tako da možemo slobodno reći da su glavne sigurnosne opcije dostupne u obe komponente. 

Možete pogledati kako izgleda RSFirewall! administratorski interfejs (kliknite na umanjeni prikaz ispod da otvorite galeriju): 

Sada hajde da vidimo šta RSFirewall! ima a Admin Tools Pro nema u svojim opcijama.

Prva stvar koju smo primetili je da kada kliknemo na System Check i posle inicijalnog skeniranja možemo podesiti par sigurnosnih opcija u php.ini fajlu poput isključivanja allow_url_include, popen, proc_open i expose_php funkcija i takođe možemo podesiti bezbednu putanju sajta (open_basedir url). I da budemo iskreni ovo nam se svidelo. U istom skeniranju RSFirewall! će proveriti još par stvari poput integriteta vaših datoteka u Joomla instalaciji, proveriti bazu podataka i optimizovati je ukoliko je to potrebno. E sada moramo napomenuti da je optimizacija baze dostupna i u Admin Tools komponenti ali način organizacije u ovom slučaju je daleko bolji. U Admin Tools Pro komponenti prilikom skeniranja možemo videti ukoliko je neki fajl promenjen dok u RSFirewall! komponenti datoteke u vašem Joomla sajtu će biti upoređene sa originalnim fajlovima na serveru proizvođača komponente.

Takođe ukoliko je potrebno podesiti system da ne skenira određene komponente/dodatke i slično u RSFirewall! komponenti je ovo mnogo lakše dok u Admin Tools Pro komponenti ukoliko niste tehnički potkovani bićete zbunjeni istog trena.

Sada hajde da krenemo sa Admin Tools Pro komponentom i pored funkcija koje su dostupne u obe komponente (funkcije su nazvane drugačije u obe ekstenzije na par mesta) ova ekstenzija ima jednu funkciju koja se zove HTACCESS Maker i kada je podesite dodaćete dodatni nivo zaštite na vašem sajtu ali moramo naglasiti da ukoliko ne podesite parametre prilikom kreiranja .htaccess fajla možete dobiti Grešku 500 posle kreiranja ovog fajla. Tako da vam predlažemo da budete pažljivi.

Moramo napomenuti da u podešavanjima web firewall opcije naišli smo na opciju koja nam se posebno svidela i to je 404 Shield.

Sada hajde da uporedimo korisnički interfejs obe komponente. RSFirewall! definitivno ima lakši interfejs nego Admin Tools Pro i posle par minuta ćete znati gde se šta nalazi. Dok sa Admin Tools Pro komponentom ćete se malo igrati ali dokumentacija i podrška kod obe komponente je odlična tako da nećete imati problema ukoliko vam je pomoć potrebna.

Ono što je dobro kod Admin Tools Pro komponente je to da možete promeniti adresu za pristup administraciji vašeg Joomla sajta, dok RSFirewall! ne menja adresu za pristup već dodaje novi sloj zaštite sa lozinkom i na taj način sprečava Brute Force napade na vaš sajt.

Ono što moramo napomenuti je da se u besplatnoj verziji koja je dostupna za preuzimanje nećete naći alate koji su dostupni u pro verziji a ono što je dostupno je ograničeno poput recimo HTACCESS Maker opcije. Nećemo opisivati alate koji nisu vezani za zaštitu a koji su dostupni u Admin Tools Pro komponenti.

Možete pogledati kako izgleda korisnički interfejs Admin Tools Pro komponente (kliknite na sliku ispod da otvorite celu galeriju):

Finalna presuda za ove ekstenzije je: 

Glavne sigurnosne odlike su pokrivene sa obe komponente ali RSFirewall! je lakši za upotrebu dok sa Admin Tools Pro morate se prvo upoznati sa opcijama jer je šansa da ćete naići na problem izraženija u poređenju sa RSFirewall! komponentom. Ali kao što smo već napomenuli obe komponente imaju odličnu dokumentaciju i podršku.

Jednu stvar moramo napomenuti a tiče se htaccess generatora u Admin Tools Pro komponenti ukoliko ne podesite kojim datotekama je recimo dozvoljen pristup bićete u problemu ovo se recimo odnosi na favicon ikonu sajta, mapu sajta ukoliko je korsitite (sitemap.xml), folderi sa cache podacima koji moraju biti vidljivi i dostupni inače sajt neće biti pravilno prikazan. Takođe ukoliko koristite neke od page builder-a ukoliko ne podesite web firewall propisno možete imati problema sa pristupom i ovo je recimo slučaj sa front-end editing opcijama kod page builder komponenti. Dok sa RSFirewall! komponentom nismo imali problema kod ovog dela.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od pomoći. Obe komponente su dobre ali kao što znate ne postoji apsolutna zaštita na internetu i nikakve komponente ne mogu zameniti zdrav ljudski mozak i propisno podešavanje vašeg joomla sajta. 

Linkovi:

Admin Tools Pro

RSFirewall!

U svakom trenutku nas možete kontaktirati na našem forumu ukoliko imate dodatnih pitanja ili ukoliko smatrate da smo nešto propustili obavestite nas u komentarima ispod.