Zašto treba ažurirati Joomla i Wordpress sajtove


Kako sprečiti hakovanje Joomla i WordPress cms sajta
Hvala :)

Na internetu ne postoji apsolutna zaštita i od neprocenjive je važnosti ažurirati vaše Joomla i Wordpress CMS sisteme, ne samo zbog ispravki grešaka koje dolaze sa novim verzijama komponenti, šablona, ekstenzija, modula i dodataka već zbog sigurnosnog faktora takođe.

Svaki vid zaštite koji mi postavimo da nas zaštiti od napada na naše sajtove od strane hakera može biti srušen, samo je pitanje na koga smo naleteli i koliki stepen zaštite na našem sajtu već postoji.

 

 

Po pitanju cms sistema poput Joomla i WordPress -a ovo je vrlo bitno jer su ove platforme popularne i namenjene korisnicima koji baš ne moraju da budu eksperti kada su izrada internet sajtova i njihova zaštita u pitanju. Ovo se naravno odnosi i na ostale cms platforme koje ćemo ostaviti po strani za sada. Evo jednog primera koji možete i videti u praksi čak i sada posle par godina od kada je otkrivena ranjivost ove komponente. Komponenta o kojoj se radi se zove jdownloads (www.jdownloads.com) i nemojte se brinuti ukoliko koristite verziju pole 1.9.2 ove komponente ranjivost je  ispravljena ali ako na google pretraživaču ukucate "jdownloads joomla hacked" u rezultatima pretrage ćete naći linkove sajtova sa sledećim sadržajem.

Zaštita Joomla i WordPress cms sajtova

A ukoliko kliknete na te linkove videćete poznate strane sa sadržajem poput Your Site Got Hacked i slično. Sajtovi koji su hakovani u ovom slučaju i ne znaju da su hakovani jer očigledno su ili nezainteresovani ili nemaju nikakve odbrambene sisteme. Da su posvetili samo malo vremena svom sajtu znali bi da treba da nadograde svoje prezentacije u ovom slučaju komponente za Joomla cms sistem. Nemojte nas shvatiti pogrešno uvek će biti ovakvih ranjivosti i uvek će postojati način za njihovu zloupotrebu ali mi kao vlasnici ili administratori se možemo postarati da smanjimo taj rizik. E sada zamislite ovu situaciju i koristiću primer sa sajtovima koji imaju ranjivost sa jDownloads komponentom i koje smo pronašli sasvim slučajno. Zamislite da na ovim sajtovima obavljate neki vid kupovine ili transakcije sa podacima koje ne treba svako da zna i eto problema po vas kao posetioca sajta...

Ažuriranje komponenti, šablona, ekstenzija, modula i dodataka je samo mali deo optimizacije vašeg internet sajta, postoji niz koraka koje možete uraditi da pospešite sigurnost vaše internet prezentacije poput korišćenja komponente poput Akeeba Admin Tools o kojoj smo takođe pisali u ovom članku .

U svakom trenutku se možete registrovati na našem sajtu i zatražiti savete po pitanju zaštite vaše cms bazirane prezentacije na našem internet forumu RC:N Forum ili postati naš Premium član i dobiti pristup ekstenzijama koje su vam potrebne za zaštitu vaše prezentacije.